הרגלי אכילה

כמו בתחומים רבים, בחיים בכלל ובחייהם של ילדים בפרט, יש משמעות רבה ליצירת מסגרת מסודרת ולבניית הרגלים ונורמות גם בכל הקשור באכילה. הנה כמה כללים שכדאי לייצר ולשמר:
  • ארוחות מתקיימות במסגרת מסודרת, סביב שולחן האוכל, בישיבה נוחה על כיסא ולא ליד הטלוויזיה, מול המחשב או בעמידה מול המקרר הפתוח. אכילה בהיסח הדעת, תוך כדי או בדרך לפעילות אחרת, היא אחת הסיבות להשמנת יתר ולתזונה לא מאוזנת בקרב ילדים.
  • אפשר וכדאי להציע לילדים ארוחות ביניים. לילדים יש קיבות קטנות יחסית ושלוש ארוחות ביום בלבד לא ישמרו אותם שבעים לאורך כל היום. חשוב להקפיד שארוחות הביניים יתקיימו בזמנים קבועים פחות או יותר ובמרחק סביר מזמן הארוחה המרכזית. כדאי להימנע מלהרגיל ילדים להיות במצב של כרסום ונשנוש כל היום. הרווח הוא כפול: מבחינה פיזית, מערכת העיכול מקבלת הפוגה בין הארוחות. מבחינה רגשית, נמנעת התפתחות צורך התנהגותי אובססיבי של מילוי תמידי של הפה והבטן.
משפחה, שיתוף וזמן איכות
אחד מתוצרי הלוואי של הקידמה והחיים בעולם סופר-אלקטרוני הוא הקושי הגובר והולך לייצר זמן איכות נטול גירויים חיצוניים, ובכלל זה גם זמן של ביחד משפחתי. סדרי היום של הורים וילדים נעשים צפופים יותר, יש חשיפה לאינסוף מדיות שקשה להתנתק מהן, מוקדי הבילוי עוברים מחצרות הבתים או הגינה השכונתית אל מסכי הטלוויזיה, המחשב והפלייסטיישן. בתוך כל אלה צריכים אנחנו, ההורים, להשקיע המון מאמץ בלייצר זמן שבו כל המשפחה מתכנסת ביחד לפעולה בסיסית ושגרתית כמו ארוחה משותפת.
ארוחות משפחתיות הן זמן מצוין לתקשורת נעימה בין הורים לילדים ובין אחים לאחיות. אפשר להדגים העדפות אישיות בתחום המזון, לתת דוגמה אישית של אכילה בריאה, מגוונת ומאוזנת, להגיש מגוון רחב יותר של מאכלים (לא רק כאלה שהוכנו במיוחד עבור הילדים) ולתת לילדים הזדמנות להתנסות בעוד טעמים.
ארוחות שהן זמן נעים ורגוע עוזרות לילדים לחבר אוכל עם בילוי והנאה. מחקרים מראים שילדים מרוויחים מארוחות משפחתיות מבחינה פיזית, רגשית ומנטלית. ילדים שלוקחים חלק בארוחות משפחתיות על בסיס קבוע נוטים באופן סטטיסטי לאכול אוכל בריא יותר, לפתח יכולות חברתיות טובות יותר, להשיג ציונים גבוהים יותר בלימודים ולפתח פחות הפרעות אכילה.
באופן אידיאלי, מומלץ לאכול לפחות ארוחה אחת ביום במסגרת משפחתית מלאה. כמובן, רצוי שזו תהיה ארוחה מרכזית, שלא אוכלים במהירות ובלחץ בדרך לעבודה ולגן / בית הספר. אם קשה לכם להגיע לארוחה משפחתית יומיומית, נסו לכוון לרע במיעוטו. ככל שתצליחו לפנות זמן לארוחות משפחתיות, תרוויחו בגדול ואיתכם גם הילדים.