כמעט הכל כבר נאמר על השמנה, דימוי גוף בעייתי וסגידה לסמלי יופי דקיקים עד מורעבים, בעידודה של המדיה ההולכת ומשתלטת על חיינו – ועוד יותר על חיי ילדינו.
כהורים, כולנו רוצים שהילדים שלנו יאכלו טוב, יגדלו ויהיו בריאים ומלאי חיים. כולנו מתענגים, כאחרונת הסבתות הפולניות, על לחיים תפוחות של תינוק דשן במיוחד ומתגאים בביצועיו הגבוהים בתחום צריכת המזון.
ואז מגיע הרגע שבו אנחנו מגלים שהתינוק שלנו הפך כבר מזמן לילד. לא פעם אנחנו שואלים את עצמנו אם הוא לא קצת מלא מדי, השמין פתאום, אוכל יותר מדי פחמימות ושאר שאלות מטרידות שמעסיקות אותנו על בסיס יומיומי בעולם המבוגרים.
כמה נקודות למחשבה כשמתעורר הספק:
– יש סיכוי גדול שילד עם עודף משקל יהפוך לנער עם עודף משקל ולמבוגר עם עודף משקל.
– לא מומלץ לקיים עם ילדים דיון על השמנה או להעיר להם שהשמינו או שהם אוכלים יותר מדי.
– פעם בשנה כדאי לבדוק את מדד ה-BMI (נקבע על ידי חישוב היחס בין גובה ומשקל בהתאמה לגיל) של ילדכם. בדיקות כאלה נערכות בבתי הספר באופן שגרתי ומדווחות להורים. אם ילדכם אינו נבדק בגן או בבית הספר, אפשר לבקש מרופא הילדים שלכם לערוך את הבדיקה במהלך ביקור שגרתי במרפאה.
– אם אתם מוטרדים ממידת ההשמנה של ילדכם, כדאי לפנות לרופא ילדים לבדיקת משקל, בדיקת גובה והשוואת נתוני הגדילה של ילדכם עם עקומת הגדילה הרלוונטית לגילו. ילדים שמדד ה-BMI שלהם נמצא בין האחוזון ה-85 ל-95 יוגדרו כבעלי עודף משקל, ואלה שמעל האחוזון ה-95 יוגדרו כשמנים. ילדים אלה זקוקים לעזרה מקצועית בבניית תוכנית לשינוי אורח חייהם והרגלי התזונה שלהם לבריאים ונכונים יותר.
– לא מומלץ לדבר עם ילדים על דיאטה לצורך הרזיה. במקרה הצורך, עדיף לדבר איתם על שינויים בתזונה, מעבר לתזונה בריאה ונכונה יותר והגברת הפעילות הגופנית.
– כשמטפלים בילד עם עודף משקל, עושים זאת תוך כדי בדיקת התזונה של המשפחה כולה ועריכת שינויים מקיפים במקרה הצורך. ילד יתקשה להתמודד עם דיאטה מוקפדת כשכל שאר המשפחה ממשיכה לאכול ללא הקפדה דומה.
– הגורם מספר אחת להשמנה בילדים כיום הוא חוסר בפעילות גופנית ובילוי יותר ויותר זמן מול מסכי המחשב והטלוויזיה. הצעד הראשון בהתמודדות עם השמנת יתר של ילדים הוא הגברת העיסוק בפעילות גופנית: הליכה ברגל במקום נסיעה באוטו, משחקי כדור, רכיבה על אופניים, ריקוד, שחייה וגם פשוט משחקים אהובים כמו תופסת ומחבואים.