עוברים מחלב למוצקים

מתי מתחילים?

כמו בכל מה שקשור בקטנטנים, גם באוכל קשה לתת כללים מדויקים. כל ילד יהיה מוכן להחשף לאוכל מוצק בזמן קצת שונה וימצא את דרכו לאותת להורים שזה המצב וקדימה – אוכל.
בדרך כלל הזמן המתאים להתחיל עם מוצקים הוא בגילאים שבין 4 ל- 6 חודשים ומומלץ מאד להתקרב ככל האפשר ל-6 חודשים..
בחודשים הראשונים לחייהם, בנוי גופם של תינוקות לעיכול חלב אם או פורמולה. אם משווים קלוריה מול קלוריה, יהיה קשה לתינוק להפיק ממזונות אחרים את אותו ערך תזונתי שהוא מקבל מחלב אם או מפורמולה בגיל הזה. אם חושפים תינוק למזון מוצק מוקדם מדי הוא עלול להפחית את צריכת החלב ולפגוע באיזון התזונתי שלו. כדאי לזכור שגם כאשר ילדכם מתחיל לאכול מזון מוצק, חשוב לשמור על כמות החלב או הפורמולה לה הוא זקוק ולתת מוצקים כתוספת ולא במקום.
אם אתם לא בטוחים שהגיע הזמן, אפשר תמיד להתיעץ עם רופא ילדים שאתם סומכים עליו.

למה לחכות עד 4 חודשים?

מבחינה פיסיולוגית, מערכת העיכול של תינוקות איננה בשלה התפתחותית לעיכול של מזונות מוצקים לפני גיל 4 חודשים. חסרים עדיין חלק מהאנזימים שנחוצים לפרוק מזונות שונים מחלב אם או פורמולה וספיגת החומרים החיוניים לגוף. גם ייצור הרוק אינו מוגבר מספיק בכדי לפרק מזון מוצק ולעזור לו להגיע לקיבה כשהוא מוכן לעיכול וספיגה מלאים.
השרירים בלשון, בגרון ובכל איזורבית הבליעה אינם מפותחים עדיין ומתפקדים על פי רפלקסים מותאמים ליניקה ובליעה של חלב אם או פורמולה.
כשנותנים לתינוק מזון מוצק בכפית בפעם הראשונה בדרך כלל יראה לכם כאילו הוא יורק את המזון או דוחף אותו החוצה עם הלשון. זהו חלק מהרפלקס שפועל בזמן יניקה ובליעה של חלב. תינוק שנחשף למזון ילמד תוך זמן קצר לגלגל את הלשון בצורה שתאפשר הכנסה של מזון אל פיו ובליעתו. אם ילדכם צעיר מ-4 חודשים הוא יתקשה להשתלט על הרפלקס הזה ולהגיע למצב של בליעה.
עוד סיבה לחכות עם מוצקים עד הגיל המתאים היא הסכוי המוגבר לתופעות אלרגניות אצל תינוק שנחשף מוקדם מדי.
מכל הסיבות האלה כדאי גם בעניני אוכל, כמו ברוב התחומים, לא להיות אמבציוזיים מדי לגבי קטנטנכם ולנטרל עצות והטפות שתקבלו מסביבתכם הקרובה לקדם אותו לאוכל אמיתי כמה שיותר מהר. קחו את הזמן שלו ושלכם והמנעו מיצירת תיסכולים וקשיים פיסיים מיותרים.

למה לא לחכות יותר מ-8 חודשים?

בגיל 6 חודשים ילדים זקוקים לתוספת מזונות מוצקים. מרכיבים תזונתיים כמו ויטמינים , ברזל, פחמימות, ועוד מרכיבים תזונתיים שחיוניים לקידום הגדילה.
לאכילה בגיל הזה יש גם חשיבות התפתחותית . זה הגיל שבו מפתחים תינוקות את יכולות הלעיסה והבליעה שלהם. אם תתעכבו בחשיפת הקטנטן למזון מוצק הרבה מעבר ל 8-9 חודשים זה יכול להקשות עליו בפיתוח ההרגלים הללו והוא עלול לסרב למזון עם טקסטורה שונה מחלב.
כל דבר בזמן הנכון, זה אולי הכלל המדויק ביותר בהתיחסות להתפתחותם של קטנטנים.

איך יודעים שהגיע הזמן?

פשוט מקשיבים להם. למרות מגבלת השפה כבר בגיל הזה הם יודעים לאותת בצורה ברורה שהגיע הזמן לפגישה ראשונה עם כפית.
ישנם סימנים אובייקטיביים כמו:
– הגיל לפחות 4 חודשים ורצוי קרוב יותר ל- 6.
– הכפלת משקלו של הילד ביחס למשקל בו נולד ובכל מקרה לא פחות מ- 7-8 ק"ג
– ודאו שילדכם מסוגל לשבת כאשר אתם תומכים בו, כלומר מחזיק בעצמו את הראש והצוואר, אחרת ממילא לא יוכל להיות בפוזיציה נוחה לאכילה ובליעה בטוחה.

אבל חשובים לא פחות השינויים ההתהגותיים:
– הזמן בין ארוחות מתקצר ואצל תינוקות יונקים גם הארוחות מתארכות. שימו לב שהמצב הזה נמשך יותר מיומיים-שלושה כי זה יכול להיות תקופת גדילה, שאחריה תבוא התיצבות ויחזור הסדר בארוחות.
– יש רגרסיה משמעותית בשנת הלילה של ילדכם. הוא מתעורר יותר מבעבר על מנת לאכול או ישן פרקי זמן קצרים יותר בין הארוחות.
יש ילדים שמגלים עניין בולט באוכל . הם מסתכלים לתוך צלחות של אחרים או נועצים בכם מבט חודר בכל פעם שאתם אוכלים.

איזה אוכל לתת ראשון ?

כל צעד ראשון שתעשו עם ילדתכם ילווה מן הסתם בהרבה מחשבה והתלבטות. ברוב הנושאים קשה לתת תשובה נכונה אבסולוטית. כך גם בעניני אוכל. אפשר לייעץ ולספק מידע עובדתי שיעזור לכם לבסס את החלטתכם, אבל בסוף שיקול דעתכם, האינטואיציות שלכם, טעמכם ובתקווה – גם טעמה של ילדתכם , הם שיכריעו.
ככלל, כדאי להציע לה אוכל שיהיה קל ונוח ביותר לעיכול ועם סכוי גבוה למצוא חן בעיניה.
יש כאלה שבוחרים, מהסיבות הנ"ל, להתחיל עם דייסת אורז לתינוקות, הרבה פעמים בהמלצת רופאי ילדים או אחיות טיפת חלב. דייסת אורז מועשרת בברזל, מתעכלת בקלות,איננה אלרגנית וקל מאד לערבב אותהו במים רתוחים או בחלב אם או פורמולה כך שטעמה מוכר לתינוקת. את הדיסה אפשר לערבב בפקק של בקבוק תינוקות ולהאכיל ממנו בכפית. בימים הראשונים לא תצטרכו יותר מכפית אחת של דייסת אורז מעורבבת עם מים או פורמולה עד לקבלת תערובת אחידה וכמעט נוזלית שאפשר להאכיל אותה בכפית והיא מחליקה בקלות מן הכפית אל הפה.

למה לא לתת דייסה בבקבוק?

בארץ מקובל מאד להוסיף דייסות לבקבוקי תינוקות לפני השינה. יש לפחות שתי סיבות טובות להמנע מכך. כאשר מציגים בפני תינוק מזון מוצק חדש לא כדאי לעשות את זה דווקא לפני השינה. תמיד יש חשש מתגובה אלרגית או סתם קושי בעיכול שייצור אי נוחות ויקלקל את שנת הלילה שהיא, כידוע, מצרך נדיר ויקר במיוחד בגיל הזה גם לנו וגם לקטנטנים. חשוב לזכור שמדובר בשנוי משמעותי עבור מערכת העיכול שעיכלה עד עכשיו רק חלב אם או פורמולה ולא כדאי ליצור את העומס עליה דווקא בשעות השינה, כשהגוף אמור להמצא במנוחה. כאשר מאכילים דייסה בבקבוק נוטים המרכיבים המוצקים שבה לשקוע כלפי מטה, לכוון פטמת הבקבוק והנוזלים צפים כלפי מעלה,כך שילדכם יונק תערובת סמיכה יותר ואם לא יסיים את תוכן הבקבוק כולו יקבל פחות נוזלים. זה יכול לגרום לעצירות או לחוסר איזון בצריכת נוזלים. וישנו גם ההיבט ההתפתחותי: כשילד מגיע לגיל המתאים מבחינה פיסית לצריכת מזון מוצק, יש משמעות רבה לכך שילמד לקבל אותו בכפית, ללעוס ולבלוע ויבדיל בין חלב למזון אחר גם באופן שבו הוא מגיע אל פיו ואל קיבתו.

האם אפשר להתחיל עם פירות וירקות?

כאמור, כל תכנית היא בסיס לשינויים. כשאתם מטפלים בקטנטן שלכם, הכי חשוב זה לשמור על פתיחות וגמישות. אצל הקטנטן הפרטי שלי למשל, דייסת האורז התקבלה בהתלהבות קטנה מאד ולעומתה ירקות ופירות היו הצלחה מסחררת מהביס הראשון (שרק חלק קטנטן ממנו הגיע לפה והצליח לשרוד בתוכו).
ישנם לא מעט פירות וירקות שיתאימו מאד מבחינת יכולות העיכול של ילדכם בהגיעו לגיל 6 חודשים. כל עוד תקפידו לבחור נכון ולהזהר מפני מזונות עם אופי אלרגני אין שום מניעה להתחיל מייד בפירות וירקות.

פירות כמזון ראשון – האם ילדים מתמכרים למתוק?

מקובל לחשוב שתינוקות נולדים עם העדפה ונטיה טבעית לטעמים מתקתקים. יחד עם זה, כמו ברוב המקרים, תגלו העדפות שונות אצל תנוקות שונים. ישנם מומחים שממליצים להמנע מלתת לתינוקות פרי כאוכל ראשון כדי שלא יתמכרו למתיקות ויסרבו לירקות שיוגשו להם בהמשך.
רוב הילדים יאכלו בסופו של דבר גם וגם, בלי קשר ישיר למה נחשפו קודם. מכיוון שפירות כמו בננה, תפוח ואגס הם בעלי ערך תזונתי גבוהה לפחות כמו בטטות, אבודקו, קישוא או דלעת אין בעיה אמיתית אם ילדכם יעדיף אותם כמזון ראשון. בלאו הכי הרבה מן הירקות המומלצים כמזון ראשון הם בעלי גוון טעם מתקתק ולכן סביר להניח שיהיו חביבים על ילדכם באותה מידה כמו פירות. אצלנו בננות, שבדרך כלל זוכות להצלחה גדולה בקרב קטנטנים, נתקלו בסרוב בחודשים הראשונים לעומת בטטות, דלעת ואבוקדו שהיו שוברי קופות מהביס הראשון.

מתי להוסיף עוד סוג של אוכל?

למרות שזה מאד מלהיב לתת לילדה שלכם להתנסות בעוד ועוד טעמים, כדאי בשבועות הראשונים לקחת את הזמן ולאפשר לגוף שלה להסתגל לאט לאט לכל אוכל חדש. חכו לפחות יומיים-שלושה לפני שתתנו לה לנסות פרי או ירק חדשים. כך תוכלו להיות בטוחים שהיא לא מפתחת אלרגיה או רגישות בקיבה לשום סוג של מזון, ואם כן, תדעו בדיוק למה.

מתי אפשר להתחיל לערבב מזונות?

ערובות מזון הן דבר נחמד. שני טעמים יוצרים ביחד טעם שלישי, שני צבעים יוצרים גוון חדש. למעשה ברגע שילד אוכל פרי או ירק מסויים במשך מספר ימים ומקבל אותו בשמחה, אפשר לערבב אותו עם פרי או ירק אחרים שגם אליהם הגיב טוב במשך מספר ימים ולהגיש אותם ללא חשש כתערובת. ככל שיעברו הימים יגדל טווח המשחק והגוון שלכם ותוכלו לייצר ארוחות מענינות יותר עבור קטנטנכם.