הפרעות אכילה בילדות

הפרעות אכילה בגיל ההתבגרות הן תופעה רחבה ומוכרת היטב: אנורקסיה, בולימיה ומה שביניהן הפכו בעשורים האחרונים למגפה חוצת גיל ומין. גם בגיל הילדות יש לא מעט ילדים שמוגדרים כסובלים מהפרעת אכילה.
הפרעות האכילה של גיל הילדות שונות מאוד מאלה של גיל ההתבגרות. לא כל הפרעת אכילה היא אנורקסיה וילד שסובל מהפרעת אכילה לא בהכרח יהפוך למתבגר שיסבול מאנורקסיה או מבולימיה. רוב הפרעות האכילה בגיל הילדות ניתנות להתמודדות יעילה במסגרת הבית, וברובן יכולות להיפתר באמצעות התייחסות מתאימה והתייעצות עם רופא הילדים במרפאה המשפחתית. במידת הצורך אפשר, בהמלצת רופא ילדים, לפנות לטיפול במרפאה המתמחה בהפרעות אכילה.

איך תדעו שילדכם מפתח הפרעת אכילה?

הנה כמה מהסימנים שצריכים להדליק לכם אור אדום:

בררנות קיצונית: ילדים שמוכנים לאכול מספר מצומצם וספציפי מאוד של מזונות (אם יש לכם ספק, תערכו רשימה של פריטי המזון שילדכם אוכל ביום שגרתי. מספר שקטן מעשרה פריטים עלול לעורר חשד להפרעה).
ילדים שצריך להכריח אותם לשבת לשולחן בזמן הארוחה. הארוחות שלהם כפויות, ארוכות מאוד ומתנהלות בדרך של משא ומתן אינסופי עם ההורים.
ילדים שהגדילה וההתפתחות הפיזית שלהם אינן תקינות.
ילדים שסובלים מהקאות חוזרות.
ילדים שמגלים קושי באכילת מזון מוצק או בלעיסה ובליעה.
ילדים שמפגינים רתיעה מהאוכל המוגש ומזמני ארוחות.
ילדים שסובלים מעייפות קיצונית ו/או כאבים במפרקים.
ילדים שסובלים מאכילת יתר: מפגינים צורך באוכל כסיפוק מיידי, כנחמה, כהרגעה או כפרס.

מה עושים?
אם מטריד אתכם החשש שילדכם מפתח הפרעת אכילה, כדאי לפנות לרופא הילדים המשפחתי, עליו אתם סומכים, על מנת שיבדוק את נתוני הגדילה (משקל וגובה) של ילדכם ביחס לנורמה בגיל הרלוונטי וישלול קיום בעיות רפואיות אורגניות כמו הפרעה בספיגת מזון, אלרגיה למזונות, ריפלוקס (החזר קיבתי לוושט), דלקת כרונית או בעיות הורמונליות.
אם הרופא יגיע למסקנה שלא קיימת בעיה רפואית וכי אכן מדובר בהפרעת אכילה, תוכלו לקבל ממנו הדרכה ראשונית או הפניה לייעוץ אצל דיאטנית ילדים. במקרים מורכבים יותר, שלא נפתרו על ידי טיפול של רופא המשפחה ו/או דיאטנית, יש צורך לפנות לייעוץ אצל מומחה לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים או למרפאה עם צוות רב-תחומי שעוסק בטיפול בבעיות אכילה בילדים.
בכל מקרה, לא כדאי למהר ולהילחץ. רוב הפרעות האכילה בגיל הילדות הן קלות וניתנות לפתרון על ידי התייעצות עם רופא ילדים ו/או דיאטנית.